Blog4

Astrid Krags tilfældigheder

 

Journalister overfortolker tilfældigheder, når Tørring Gymnasium tilskrives et særligt samfundsbevidst miljø fordi Astrid Krag, Kristian Thulesen Dahl og Troels Lund Poulsen alle har gået på skolen. Den slags hastige overfortolkninger sker også i sportens verden og i erhvervslivet og leder til dårlige beslutninger.

 

Forleden satte DR fokus på Astrid Krags tidligere gymnasium, Tørring Gymnasium. En snedig journalist havde gravet sig frem til, at Kristian Thulesen Dahl og også politisk kommentator, Søs Marie Seerup, har fået sin studenterhue fra det midtjyske gymnasium. Hvor pudsigt! Der blev straks fortolket på denne overrepræsentation af politisk engagerede ex-studenter fra Tørring. Rektor mente, at det måtte være et udtryk for gymnasiets særlige samfundsengagerede miljø.

 

Du har nok set det før. I medierne. På din arbejdsplads. I dit privatliv. Når kreative fortolkninger, historier, ansvarsplaceringer og afledte planer for fremtiden kastes i grams på basis af hurtige vurderinger af resultater og årsags-virknings-sammenhænge.

 

Der er bare ét problem. Fortolkninger bliver til overfortolkninger, historierne bliver til løgnehistorier, ansvar placeres forkert og de afledte beslutninger bliver dårlige, når det hviler på en forkert præmis. Når det hele blot er en tilfældighed.

 

Falske konklusioner sælger den gode historie

 

Forfatteren Nassim Taleb kalder fænomenet ’The Narrative Fallacy’. At vi som mennesker leder efter en logisk historie, der kan binde facts sammen og gør det nemmere for os at forstå verden. Nobelprismodtager Daniel Kahneman, har også skrevet om kampen mellem ’Plausability’ og ’Probability’. I en tid, hvor det ellers er comme il faut at glorificere snusfornuft, mavefornemmelser og instinkter, slår Kahneman et slag for de udskældte statistikkere og regnedrenge.

 

Kahneman ville fx anbefale, at vi regnede efter, om det kan være en tilfældighed, at 2-3 politiske magthavere kommer fra Tørring, inden vi fortolker på resultatet.

 

Og med lidt research om bl.a. Tørring Gymnasiums størrelse i forhold til andre gymnasier og andelen af folketingsmedlemmer med studenterhue bliver man klogere. Det viser, at 2-3 ex-studenter fra et gymnasium af Tørrings størrelse, som nu er politisk engageret, er nogenlunde, hvad man statistisk kan forvente. Der er altså absolut intet at fortolke på.

 

Men hov – det viser sig, at Troels Lund Poulsen også kommer fra Tørring Gymnasium. Men selv hvis han tælles med, er der ikke noget at fortolke på. For op til fire ex-studenter er også inden for de forudsigelige rammer.

 

Jeg-synes-tyranni rammer også sportens verden

 

Nu gør det måske ikke så meget, at jeg-synes-tyranniet i ny og næ folder sig ud. Men når det er grundlaget for kritiske strategier, planer og beslutninger, har vi balladen.

 

Lad os tage et eksempel fra sportens verden. Danske Frederik Løchte Nielsen vandt i sommerens løb herredoublen i Wimbledon. Fire af seks kampe blev vundet i fem sæt, og Løchte og makkeren Marray var igennem 13 tie-breaks på vejen til titlen. En nøgtern vurdering ville være, at Løchte & Marray i den turnering spillede op til international standard. Men også, at herredoubler ofte bliver afgjort af tilfældigheder – og at disse tilfældigheder igen og igen faldt ud til parrets fordel.

 

Man det kan da ikke være tilfældigheder, tænker du måske? Jo, det kan det. Når man kigger tilbage, vil der altid være et-eller-andet, som ser usædvanligt ud. Men det svarer til at sige, at sidste uges syv lottotal er så usandsynlige, at det ikke kan være en tilfældighed. Det er kun rigtig, hvis man forudsiger resultatet. Når man ser tilbage, skal der jo være syv rigtige tal.

 

Samme sindige betragtning havde Løchte vist gjort sig. For mens kommentatorer med det samme talte om en potentiel komet-karriere i singlerækken, var han selv mere afdæmpet og sagde nej. Strategien ville bero på en falsk fortolkning om, at Frederik havde varigt potentiale til langt mere end hans hidtidige 11 årige karriere havde afdækket. En strategi der med overvejende sandsynlighed ville medføre, at han satte sig mellem to stole.

 

Tag højde for tilfældigheder

 

Det er ikke et udtryk for janteloven eller, at man ikke må skyde efter stjernerne. Behovet for at huske på tilfældighedernes magt gælder lige så meget den anden vej. At man ikke skal overfortolke nederlag og ekstreme tab.

 

Strategiplaner, investeringer og budgetter lider også ofte under falske forudsætninger. Og den finansielle krise opstod på grund af falske narrativer. Fordi flere års solide investeringsafkast medførte, at et flertal på markedet troede, at de var klogere end resten af markedet.

 

Den succesrige journalist, tennisspiller og virksomhed formår at kombinere beslutningskraft med den objektive analyse. De kender facts, årsager og virkninger og kan skelne mellem systematiske tendenser og tilfældigheder. Med udgangspunkt heri laver de planer og forecasts, der tager højde for livets tilfældigheder.